5 Mayıs 2018 Cumartesi

Kazbek ve Elbruz Ağustos 2015


   Kazbegi köyünden dağın görünüşü


ARAÇLA ULAŞIM VE KONAKLAMALAR 
                
Tiflis’e gidiş ve dönüş
Tiflis Ortachala Otobüs Terminali buluşma noktamız oldu. Hava ve karayolu ile gelen ekip üyeleri, 09 Ağustos günü sabah saatlerinde Tiflis’te bir araya geldiler. Ankara-Tiflis otobüs yolculuğu 22-23 saat civarında sürmektedir. Bu seyahatte, sabah 09:00’da Ankara’dan kalkan Lüks Karadeniz firmasını tercih ettik. Gürcistan’da saatler 1 saat ileri alınmaktadır. Terminale vardığımızda saat 09:00’du. Dönüşümüz de Tiflis’ den Ankara’ ya yine karayoluyla oldu.

Kazbegi’ ye gidiş ve konaklama
Kazbegi köyüne, terminalde çalışan tanıdık bir arkadaşın temin ettiği, 14 kişilik ekibimizi ve çantalarımızı taşıyacak kapasitedeki bir minibüsle gittik. 500 Lari (600 TL) ödediğimiz aracımızla 12:30’da hareket ettik. 15:30’da köydeydik. Önceden rezervasyon yaptırmış olduğumuz Guest House Nazi’ nin 8 ve 6 kişilik odalarına yerleştik. 25 Lari yatak, 5 Lari kahvaltı ücreti ödedik. Dağdan dönüşte de aynı yerde bir gece daha konakladık.

Kiliseye çıkış ve Kazbegi’ ye dönüş

Pansiyon sahibi olan Nazi hanımın organize ettiği 3 arazi aracıyla yürüyüşe başlayacağımız kiliseye (Gergeti Trinity Church) çıktık. Toplam 120 Lari ödedik. Dönüşte 7 kişilik ekibimiz için sığdığımız tek araca 60 Lari verdik.


Kabardey-Balkar Cumhuriyetine gidiş dönüş
Nazi hanımın tanıdıkları olan ve Viladikavkaz’ dan gelen iki araçla Kazbegi' den Azau’ ya gittik. Sabah 10:00’ da köyden başlayan yolculuğumuz, gittiğimiz ülkede saatleri 1 saat geri almamızla birlikte ancak 23:00’de sona erdi. 300 km civarındaki yolun uzunluğundan çok, sınır kapılarındaki uzun kuyruklar nedeniyle yorucu bir yolculuk oldu. Araçlara 260 dolar ödedik. (1 dolar = 2.80 TL)
Dönüş yolculuğumuz ise aktarmalı oldu. Azau’da ki otelimiz Alpina’nın görevlisi olan Regina, ilkin Tiflis’e kadar bizi götürecek aracı ayarladığını söyledi. Hareket saati geldiğinde bu aracın sınır ötesi belgesi olmadığı ortaya çıktı. Bizde aynı araca 110 dolar ödeyerek iki saatlik yolculukla Nalçik’e indik. Nalçik’in küçük terminalinde yazıhanecilik yapan K. Maraş’lı bir Türk bize çok yardımcı oldu. Salı ve Cumartesi günleri İstanbul'a kalkan otobüsün 100 dolarlık bilet fiyatını 80 dolara indirdi. Ancak bu yolculuk için burada bir gece konaklamamız gerekiyordu. Biz ise Tiflis'e gitmek istiyorduk. Bunun üzerine bizleri ilkin Viladikavkaz’a götürecek iki araç, oradan da Tiflis’e gideceğimiz başka iki araç ayarladı. Toplam’ da 14 000 Ruble (700 TL) ödedik.  Azau’ da Alpina Otelde gidiş ve dönüşte 2 gece kaldık. Kişi başı kahvaltı dahil 900 ruble ödedik.


Azau-4100 Pruit 11
Azau’dan teleferikle ikinci istasyona çıktık. Kişi başı gidiş dönüş 600 ruble ödedik. Telesiyej çalışmıyordu. Bu taşıma hizmetini veren bir kamyonla, kişi başı 500 ruble ödeyerek ilkin üst istasyona, oradan da bir kar aracı ile yine kişi başı 500 ruble ödeyerek 4100 metre de yer alan Pruit 11 baraka bölgesine çıktık. Burada bir barakada kişi başı 500 rubleye bir gece kaldık. Mutfak ve yemekhanesi ayrı bir barakada olan bu yerden memnun kaldık.

KAMP YERLERİ
Kazbek tırmanışında 3 ayrı yerde kamp kurduk. İlk gün, dereyi karşıya geçmeden önce, 2950 metre civarındaki düzlükte kampımızı attık. Sonraki 3 gün Meteo (3650 m) kamp alanında ve son olarak da dönüşte derenin üstünde klasik kamp alanında kaldık.
Elbruz tırmanışında ilk gün 4100 Pruit 11’de bir barakada kaldık. Sonraki iki gün ise 4612 metrede Pastukhov kayalıkları üzerinde kamp attık.

SÜRELER
Kazbek tırmanışında Kilise-2950 m kamp yeri arası 4 saat sürdü. Kamp yeri ile Meteo arası da 4 saat zamanımızı aldı. Meteo kamp alanından zirve tırmanışı 8,5 saat, inişi ise 6 saat sürdü.
Elbruz tırmanışında, 4100 metredeki barakamızdan 4612 m kampına çıkışımız 2,5 saat sürdü. Buradan zirveye 7 saatte çıktık, 2,5 saatte de indik.



HAVA DURUMU

Kazbek tırmanışında geçirdiğimiz 5 gün içerisinde, yalnızca zirve tırmanış günü sabah saatlerinde gök gürültülü yağışlı, sonraları parçalı bulutlu bir hava, diğer günler ise genelde açık ve az bulutlu bir hava hakim oldu.
Elbruz' da ise, zirve tırmanış günü kuvvetli rüzgarlı, kapalı, ara ara yağışlı bir hava, diğer iki gün ise rüzgarlı, parçalı bulutlu bir hava hakim oldu.


TEKNİK MALZEME KULLANIMI
Kazbek tırmanışında 1 adet yarım ip taşıdık ancak kullanmadık. Zirve tırmanışında zeminin ve buzul yarıklarının çok açık bir şekilde görünür olmaları nedeniyle ip birliğine gereksiz ve sakıncalı bir uygulama olacağı için girmedik. İpi, acil bir durumda kullanmak üzere taşıdık. Kask, kazma, krampon ve emniyet kemeri kullandık.
Elbruz tırmanışına ise ip götürmedik. Kazma, krampon ve emniyet kemeri kullandık. Zirve yakınlarında yer alan sabit hatlara girdik.


KATILIMCI LİSTESİ
1             Korkut GÜVEN                  BUDAK
2             Murat ZIK                           BUDAK
3             Erdal ALTINTAŞ                BUDAK
4             Ayşe ARABACI                  BUDAK
5             Azize ÖZŞAHİN                 BUDAK
6             Mustafa DEĞİRMENCİ      BUDAK
7             Duygu CAN                         BUDAK
8             Hasan APTİOĞLU              BUDAK
9             Hamdi GÜZELİŞ                BURSA
10           Meltem TANRIVERDİ       BURSA
11           Erhan ALEMDAR              KAYSERİ
12           Sultan UZUN                      SİVAS
13           Turgay YILMAZ                ZONGULDAK
14           Ahmet Tevfik AVCI           ZONGULDAK

HARCAMALAR
2015 Ağustos ayı itibariyle            
1 TL=0,83 GEL (Lari)      1 TL=20 Ruble                   1 $=2,80 TL
Ankara-Tiflis-Ankara Otobüs      200 TL
Tiflis-Kazbegi Köyü 18 kişilik minibüs 500 Lari
Kazbegi Köyü Guest House Nazi’de bir kişi kahvaltı dahil konaklama 30 Lari
Kazbegi’ de zengin bir sofrada kişi başı yemek ortalama 25 Lari
Kiliseye 3 araçla çıkış için 120 Lari, buradan köye iniş için sığdığımız tek araca 60 Lari
Kazbegi Köyünden Azau’ya gidiş, iki Rus plakalı araca toplam 260 dolar
Azau’da Alpina Otel' de konaklama kişi başı kahvaltı dahil 900 Ruble
Azau’da zengin bir sofradan oluşan kutlama yemeği (Bunu Erhan Alemdar biliyor)
Teleferik gidiş dönüş 700 Ruble (100 Ruble kart depozitosu olarak geri alınıyor)
Telesiyej çalışmadığı için kamyonla transfer (Çok da gerekli değildi) kişi başı 500 Ruble
Telesiyej son istasyonundan 4100 m Pruit 11 barakaları, kar aracı ile kişi başı 500 Ruble
Baraka konaklama, mutfak ve yemekhane kullanımı kişi başı 500 Ruble
Azau-Nalçik bir minibüs 110 dolar
Nalçik-Viladikavkaz 2 otomobil  4 000 Ruble
Viladikavkaz-Tiflis Didube Garajı 2 otomobil 10 000 Ruble
Didube-Ortachala Terminali bir taksi 10 Lari

Ortachala Terminal Oteli 30 Lari (kahvaltı yok)
Terminal önündeki mekanlarda kahvaltı 5-10 Lari, yemek 10-15 Lari

GÜNCE
08 Ağustos 2015 Cumartesi        Tiflis’e yolculuk
Hava ve karayolu ile Tiflis’e yolculuğumuz başladı.
09 Ağustos 2015 Pazar                   Kazbegi köyüne varış
Saat 10:00 gibi Tiflis Ortachala Terminalinde tüm ekip bir araya geldik. Terminalden tanıdığımız bir arkadaşın yardımıyla bizi Kazbegi köyüne götürecek olan aracımız da geldi. Gerekli hazırlıklardan sonra 12:30’da hareket ettik. 15:30’da köydeydik. Rezervasyon yaptırmış olduğumuz Guest House Nazi’ye geçtik ve 14 kişilik ekibimiz için hazırlanmış olan iki odaya yerleştik. Mütevazi pansiyonumuzdan ve güler yüzlü ev sahiplerinden memnun kaldık. Yemek için çıktığımız Stepantsminda meydanında bildik bir yerde kendimize güzel bir ziyafet çektikten sonra tekrar pansiyonumuza döndük. Bu arada ev sahibemiz, yarın bizi yukarıya, kiliseye çıkaracak olan araçlarımızı ayarladı. 
 
    Pansiyonumuz Guest House Nazi


   Pansiyonda kahvaltı soframızdan
 

10 Ağustos 2015 Pazartesi           1. Kampa çıkış
Erkenden kalkıp çantalarımızı hazırladık. Güzel ve doyurucu bir kahvaltıdan sonra kapıda hazır bekleyen araçlarımızla saat 10:00’da yukarıdaki kiliseye gitmek üzere yola çıktık. Hava açık ve oldukça sıcak. 10:35’de yürüyüşe başladık. Ağır bir tempoda 4 saat süren bir tırmanışın ardından, geçitten sonra dereye inmeden hemen önce yer alan ve bizim için gözde olan kamp yerinde çantaları indirdik. Burada içme suyumuzu, 25-30 metre aşağıda ve dere kenarındaki bir kaynaktan alıyorduk. Ancak bu kaynağın kaybolma olasılığına karşılık çadırlarımızı kurmadan önce kontrol için aşağıya indik ve gerçekten de kaynağın kurumuş olduğunu gördük. Bu sırada dere ise çok şiddetli aktığından, insanlar geçiş için yer arayıp duruyorlardı. Bazıları, 10 Lari gibi bir ücret ödeyerek katırların üzerinde karşıdan karşıya geçmeyi tercih ediyordu. Ancak bu geçişlerde katırlar bile neredeyse gövdelerine kadar suya gömülmekteydiler. Buzuldan gelen derenin suyu, gece serinliğinde doğal olarak azalacağı için, bu geçişi sabahın erken saatlerinde yapmak daha uygun olacaktı. Bu arada biz kamp için susuz ne yaparız diye düşünürken, iki arkadaşımız hemen yakınlarda yeni bir kaynak keşfettiler ve bizde hemen çadırlarımızı kurduk.

   Kilisede yürüyüş öncesi son hazırlıklar
    2950 metre kampımıza doğru tırmanıştan görüntüler



   Geçide doğru
   Geçit 
   2950 m kampımız


11 Ağustos 2015 Salı      Meteo kampına çıkış
Hava açık ve sıcak. 06:00’da kalktık. Erdal hastalandı ve bizimle üst kampa gelemeyeceğini söyledi. Meltem ile bir gün daha burada kalacaklar. Olmazsa geri dönecekler. 09:00’da hareket ettik. Dere, erken bir saat olmasına rağmen yine çok coşkulu akıyordu. Klasik geçiş yolunun 50-60 m kadar yukarısında bir yerden birbirimizle yardımlaşma içerisinde ancak karşı kıyıya geçebildik. Buzulu ise krampon takmadan geçtik ve 4 saat kadar süren bir tırmanıştan sonra Meteo kamp alanına ulaştık. Çadırlarımızı kurduk. Biraz dinlendikten sonra ekibin büyük bir bölümü aklimatizasyon için yukarıdaki kiliseye çıkıp indi. Bu arada aldığımız hava raporları ise yarın için yağış vermekteydi. Biz de zaten yarın rota üzerinde yürüyüş planlamıştık. Ancak hava raporları, çoğu kez olduğu gibi bizleri yanıltmaya devam ediyordu anlaşılan. Yağış filan olmadı.

  Buzulun girişine doğru
   Buzul geçişinden görüntüler

   Meteo kamp alanı



12 Ağustos 2015 Çarşamba         Yürüyüş
Sakin ve güzel bir güne uyandık. Geceden bir çok grup zirveye doğru yola çıkmıştı. Biz de moren bölgesinin ortalarına kadar gittik ve geri döndük. Gece 03:00’de zirveye gitmek üzere erkenden yattık.
 




13 Ağustos 2015 Perşembe        Zirve tırmanışı
Gerekli hazırlıkları yaptıktan sonra açık ve durgun bir havada ve saat 03:00’de yola koyulduk. 1. Haç’ın biraz ilerisinde, 25-30 çadırdan oluşan bir kamp vardı. Ayrıca buzula kadar olan bölgede de aralıklarla çok sayıda çadır gördük.
Bu dağ göçüyor gibi sanki. Özellikle 2. Haç’tan sonra ki bölge yapısının çok değişmiş olduğunu gördük. Kayma ve çökmeler nedeniyle patikaların yerleri değişmişti. Olmayan yolun taş babalarının duruyor olması bazen yanıltıcı oluyordu. Bu arada gecenin karanlığında ilerlerken önümüzde sık sık çakan şimşekleri görmekteydik. Bu biraz can sıkıcı etki yarattı doğrusu. Nihayet 3 saatin sonunda buzulun girişine geldiğimizde hava da oldukça aydınlanmıştı ama o yağışlı hava da üzerimizdeydi artık. Gök gürültüleri, rüzgar ve yağış altında krampon ve emniyet kemerlerimizi taktık. Bu arada daha erkenden yola çıkan ekipler ise, kötü havanın etkisiyle bir bir geri dönmeye başlamışlardı. Ancak biz hemen pes etmedik ve bekledik. 45 dakika kadar sonra kötü hava birden kayboldu ve ortalık sakinleşti. Bizde yolumuza devam ettik.
Buzul geçişinde geçen yıla göre çok farklı bir tablo ile karşılaştık. Buzul çatlakları hem sayıca artmış ve hem de boyları uzamıştı. Yeni patika iyice sağ tarafa kaymıştı. Bu arada önümüzde zirveye giden sadece 8-10 kadar dağcı vardı. Zirveyi kapatan kalın bir bulutun dışında ise hava fena sayılmazdı. Ve sonunda kamptan ayrılışımızdan 8,5 saat sonra zirveye ulaştık. Bol bol fotoğraf çektikten sonra inişe geçtik. Ancak zirvede geçen süre içerisinde bulutlar aşağılara doğru inerek dağı iyice kaplamıştı. Çok düşük görüş koşulları altında inişimizi sürdürerek 4100 seviyelerine geldiğimizde ancak sisten çıkabilmiştik. Kampa ulaştığımızda saat 18:00 olmuştu.
    Buzul yarıkları bölgesi girişinde mola
   4300-4400 civarından görüntüler











Zirve son etabı 

 




Kazbek zirvesi 5047 metre






15 Ağustos 2015 Cumartesi        Kazbegi köyüne iniş
Erkenden kalktık ve hazırlanmaya başladık. Hava açık ve yine sıcak bir gün olacağı belliydi. Dere için elimizi çabuk tutmamız gerekiyordu. 08:00’de çantaları sırtlanıp dere kenarına indik ama uygun geçiş yerini ancak 100-150 metre yukarılarda bir yerde bulabildik. Karşıya geçişimiz yaklaşık bir saatimizi aldı. Saat 11:00’de kiliseye ulaştık. Kilise gezisinin ardından orada bekleyen araçlardan biriyle pazarlıkla 60 Lariye anlaştık ve pansiyonumuza indik.
Pansiyon sahibemiz Nazi, Elbruz için Azau’ya gideceğimiz araçları ayarladı. Araçlar Viladikavkaz’dan gelecek ve yarın sabah 09:00 gibi hazır olacaklar. Akşam yemeğimizi pansiyonda yedik ve çok da memnun kaldık.






16 Ağustos 2015 Pazar                  Rusya’ya geçiş Azau’ya gidiş
Araçlar, sınırdaki yoğunluk nedeniyle 10:00’ da ancak gelebildiler. Araçlardan biri otomobil, diğeri de bütün çantalarımızı yerleştirdiğimiz bir minibüstü. Zaman yitirmeden yola çıktık. Sınır noktasına daha epeyce bir yol varken upuzun bir araç kuyruğuna saplandık. Ancak bizim araç sürücüleri bu konuda epeyce yetenekli olmalılar ki, fırsatını buldukları her defasında araçları sollayıp geçerek önlere yerleştiler. Ancak yine de bu bekleme 2 saat kadar zamanımızı aldı. Gürcistan sınırını yaya olarak geçtik. Buradan 3-5 km aşağıda olan Rus sınır kapısına ancak araçlarla geçilebiliyor. Yaya geçişine izin verilmiyor. Bizde araçları beklemeye başladık. Otomobil çıktı geldi ancak çantaların bulunduğu araç ortalıkta yoktu. Bizi beklemeden Rus sınırını geçtiğini düşünerek telaşlandık haliyle. Nice sonra Gürcistan gümrüğünde bekletildiği ortaya çıktı. Nihayet saat 17:30’da, 15-20 km ötedeki Kazbegi köyünden yola çıkışımızdan tam 7,5 saat sonra Viladikavkaz’a ancak hareket edebilmiştik.
Viladikavkaz’da yemek için uygun bir yer bulamadık. Döviz büroları da kapanmıştı ama şoförümüz Yuri, istediğimiz 900 doları bize cebinden rubleye çeviriverdi.
Sonunda saat 23:00’ ü gösterdiğinde Azau’ya ulaştık. Oldukça ıssız bir görüntüsü vardı. Daha önceden rezervasyonumuz olmadığı için sırayla otelleri dolaşmaya başladık. Bir kelime bile İngilizce bilmeyen personellerine isteğimizi anlatmaya çalıştık. Uzun arayışlar sonunda karşımıza Alpina Oteli çıktı. Odalarımıza yerleştik. Dönüşte de bir gece kaldığımız bu otelden çok memnun kaldık.

    Azau' da kaldığımız Alpina Oteli

17 Ağustos 2015 Pazartesi           Dağa çıkış
Erkenden kalktık. Çantalarımızı hazırladık. Kahvaltı 09-10:00 saatleri arasında olduğu için Erhan’la buranın tek marketine alışveriş için gittik. Küçük bir dükkandı ama dağ için gerekli bir çok şey de bulunabiliyordu.
Kahvaltıda kulübümüzün LOÇ faaliyetinden tanıdığımız Asuman Güntay ve eşiyle karşılaştık. Dağa çıkmadan önce Terskol’ da ilgili büroda kayıt yaptırmamızın doğru olacağını ve bunu bizim için kendilerinin yapabileceğini söyledi. Biz de kendisine ekip listesiyle birlikte gerekli bilgileri yazıp verdik. Sağolsun.  
11:00’ de otelden ayrıldık ve hemen 200 metre kadar yukarıdaki teleferik istasyonuna geldik. Burada iki teleferik sistemi var. Biri, klasik büyük ve tek vagonlu tipte olanı. Diğeri ise çoklu gondol sistemi. Biletlerimizi aldık ve gondollara bindik. İki aşamalı teleferik hattından sonra, Barrels Hut bölgesine çıkan sözde bir telesiyej vardı ama çalışmıyordu. Birden karşımıza bu hizmeti ücreti karşılığında veren bir kamyon çıkıverdi. Kişi başı 500 ruble ödeyerek, dik yollardan yukarıdaki istasyona çıkıverdik. Burada etrafı keşfetmeye çalışırken, kar aracının başında bizeTürkçe seslenen Muzaffer’in teklifi üzerine, aracıyla 4100’e çıktık ve burada yine onun sahibi olduğu bir barakaya yerleştik. Şansımızın da yardımıyla çok yerinde bir tercih yaptığımızı görmüş olduk. Bu dağdaki ilk gün için bu tür bir konaklamanın iyi bir seçenek olduğu söylenebilir.
Yarın Pastukhova kayalıklarında uygun bir yerde kamp atmayı ve oradan zirveye gitmeyi planlıyoruz.








Telesiyej çalışmayınca kamyonla çıkıyoruz


Yapımı sürmekte olan 3. Teleferik hattı





Barrels Kulübeleri


Pruit 11' de kaldığımız baraka


18 Ağustos 2015 Salı      Pastukhova kayalıkları 4612 m kampı

Sabaha karşı şiddetli bir rüzgar çıktı. Hava açık. Rotada çok sayıda dağcı görüyoruz. Saat 08:30’da kamp yükümüzle tırmanışa geçtik. 2,5 saatin sonunda yanından geçtiğimiz kayalık bölgede, uygun nitelikte çadır yerleri olduğunu gördük ve daha önceden gözümüze kestirdiğimiz ve 100 metre kadar yukarıdaki kar aracı manevra alanı düzlüğünden vaz geçtik ve kampımızı burada kurduk.

Kampı kurduktan kısa bir süre sonra rüzgar şiddetini iyice arttırdı. Bu arada telefonla günde birkaç kez hava raporu alıyoruz. Yarın için 60 km rüzgarlı ancak açık bir hava tahmini veriliyor. Önümüzdeki birkaç günün en iyisi yarın olacak gibi görünüyor. Gece 03:00’de tırmanışa başlamak üzere erkenden yattık.


19 Ağustos 2015 Çarşamba         Kampta
Rüzgar tüm şiddetiyle aralıksız esti durdu. Hiç uyuyamadık. Gece boyu sık sık yaptığımız kontrollerde havanın hep sisli olduğunu gördük. 06:00’ ya kadar mevcut durumda bir değişiklikde olmayınca tırmanışı yarına erteledik. Ancak günün ilerleyen saatlerinde hava açtı. Bu arada devam eden şiddetli rüzgar nedeniyle çok az sayıda dağcının zirve yolunda olduğunu görebildik. Tahminlere göre yarın rüzgar biraz azalmakla birlikte kapalı ve aralıklarla yağışlı bir hava olacakmış. 03:30’da zirveye gitmek üzere erkenden yattık.

 

Pastukhova kayalıkları üzerindeki 4612 m kampımız


20 Ağustos 2015 Perşembe        Zirve tırmanışı
Rüzgarın hızında hiçbir azalma olmadı. Gece boyu yaptığımız kontrollerde ilkin açık olan havanın daha sonra kapattığını gördük. Ancak biz hazırlıklarımızı yaptık ve tam saatinde zirve için yola çıktık. Tırmanışa geçtiğimizde, aralıklarla 6-7 adet kapalı kabinli kar aracı, içinde taşıdığı dağcılarla birlikte yanımızdan geçip 5100’e doğru yol aldılar. 4800 civarında hava aydınlanmaya başladı. Dağın 5000 metrelerden itibaren üzeri tamamen bulut içerisindeydi. 2,5 saat sonra kar araçlarının 5100 metredeki son çıkış noktasına geldik ve kısa bir mola verdik. Bu arada araçla çıkan dağcıların bir bölümünün birer ikişer geri döndüklerini görüyorduk. Bulunduğumuz noktadan sonra, doğu zirvesinin yan geçişi başlıyordu ve tamamen rüzgara karşı hareket edecektik. Fazla düşünmeden kalktık ve yola koyulduk. 30-40 metrede bir dikili olan bayrak çubuklarını izleyerek devam ettik. Yolda vazgeçip dönmekte olan birçok dağcıyla karşılaştık. İki zirve arasındaki bele geldiğimizde koyu sis içinde tırmanışa devam eden iki Rus dağcıya rastladık. Kısa bir molanın ardından batı zirvesine doğru tırmanışa geçtik. Zaman zaman darbeli vurarak dengemizi bozan rüzgar altında tırmanışımızı sürdürerek sabit hatlara ulaştık. Burada zirveden dönen üç kişi  ile karşılaştık. Bu noktada kazmalarımızı çıkardık ve sabit hatlara girerek sırta çıktık ve nihayet 7 saatin sonunda zirvedeyiz.  Zirvede tek bir dağcı vardı. İki Rus’da arkamızdan geldiler. Burada 15 dakika kadar kaldıktan sonra dönüşe geçtik. Yine koyu sis altında inişimizi sürdürerek 13:30’da çadırlarımıza ulaştık. Yol boyu çadırda güzelce dinlenmeyi düşlerken çadırımın rüzgara yenik düştüğünü gördüm. Hesapta yoktu ama zorunlu olarak kampımızı topladık ve inişe geçtik. 17:00’de kapandığını bildiğimiz teleferiğe yetişmek için çabalarımız yeterli olmadı. Telesiyej noktasına vardığımızda 5 dakikası vardı ve yetişmemiz imkansız gibi görünüyordu. Çevredeki birkaç kişi şansımızı denememizi söyleyince yola devam ettik. Teleferiğe ulaştığımızda görevliler ricamızı kırmadılar ve müthiş bir günün sonunda otelimize ulaştık.
Akşam civardaki birkaç restoran kafeden birinde kendimize güzel bir kutlama ziyafeti çektik. 
    Elbruz zirvesi 5642 m




21 Ağustos 2015 Cuma                  Tiflis’e dönüş
Dün akşam otel görevlisi Regina bizi Tiflis’e götürecek bir araç ayarlamıştı. 11:00’de hareket etmeyi planlamıştık. Ancak aracın sınır ötesi belgesi olmadığı anlaşılınca planlar altüst oldu. Daha fazla zaman yitirmemek için aynı araçla Nalçik’e indik. Erhan’la burada ayrıldık. O, Mineralnye Vody’den havayolu ile dönecek. Biz ise karayoluna devam edeceğiz. Terminalde K. Maraş’lı bir yazıhanecinin yardımlarıyla önce iki taksiyle Viladikavkaz’a oradan da bağlantılı bir şekilde başka iki araçla Tiflis’e doğru yola çıktık. Gelişimizin aksine dönüş yolunda sınırlarda hiç sıra yok gibiydi. Kısa sürede sınırdan geçerek Gürcistan’a girdik ve Ortachala Terminaline gitmek yönündeki tüm ısrarlarımıza rağmen piskopat görünüşlü sürücülerimiz bizi 22:00 sıralarında Didube garajında bıraktılar. Buradan taksilere binerek Terminal Oteline geçtik.
22 Ağustos 2015 Cumartesi        Türkiye’ye dönüş
Yolculuk başladı. Biz üç kişi saat 10:00’da ayrıldık. Diğer arkadaşlar da akşam saatine kadar Tiflis’i gezdikten sonra dönüşe geçtiler.

Korkut GÜVEN


6 yorum: